Kiedy należy robić czyszczenie separatorów tłuszczu

Dodaj do ulubionych Zapisywanie w ulubionych Dodaj do ulubionych
Category

Separatory do oddzielania tłuszczu są skuteczną barierą ochronną dla kanalizacyjnej sieci, a ich montaż jest konieczny w obiektach gastronomicznych. Przedostające się do kanalizacji, tłuste substancje często się osadzają na ściankach rur i prowadzą stopniowo do ich niedrożności. Obowiązujące przepisy w tym zakresie jasno określają zakres obowiązków właścicieli lokali, a regularne czyszczenie separatorów tłuszczu znajduje się wśród nich.

Efektywność działania takich urządzeń bezpośrednio wiąże się z częstotliwością pozbywania się nagromadzonych osadów, dlatego warto cały czas monitorować ich ilość. Obserwacja stanu komory separatora powinna odbywać się systematycznie, a najlepiej ją wykonywać co najmniej raz w tygodniu. Producenci takich urządzeń sugerują przegląd separatorów co kilka tygodni, jednak wiele będzie zależało od specyfiki danego lokalu. Mała kawiarnia serwująca przede wszystkim napoje będzie gromadzić znacznie mniej osadów, natomiast restauracja z pełną kuchnią będzie potrzebować częstszego interweniowania.

Nieprzyjemny zapach wydobywający się z okolic separatora stanowi wyraźny sygnał alarmowy, a jego lekceważenie może się szybko odbić na opiniach o lokalu. Nagromadzone tłuszcze zaczynają ulegać procesowi fermentacji i wydzielają bardzo charakterystyczną woń, jaka przenika do pomieszczeń gościnnych. Wolniejszy niż zazwyczaj odpływ wody z umywalek i zlewów świadczy o kłopotach z drożnością, a separator wymaga wtedy natychmiastowego czyszczenia. Lekceważenie tego objawu doprowadzić może do poważnych konsekwencji, a niekiedy nawet zalania jakiegoś pomieszczenia.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY