Prowadzenie osobistej knajpy – na co należy uważać?

Dodaj do ulubionych Zapisywanie w ulubionych Dodaj do ulubionych

Najważniejszą figurą w restauracji jest kelner. Prócz wykonywanego zawodu, musi być odpowiednim aktorem. Jak to od czasu do czasu bywa, każdy ma prawo posiadać zły humor, posiadać kłopoty itp. a pomimo to ma obowiązek być zawsze uśmiechnięty, grzeczny, uczynny oraz komunikatywny. Restauratorzy niezwykle sobie cenią obsługę kelnerska, ponieważ wiedzą, iż to od nich zależy, w jaki sposób i w jakim czasie zostanie obsłużony konsument. W tym zawodzie, kelner doznaje też nieprzyjemnych sytuacji. Na pewno każdy z nas słyszał dużo dowcipów typu: „kelner w mojej zupie pływa mucha” itp. treściwie mówiąc, klient nie jest usatysfakcjonowany z zamówionego dania.

Co w takiej sytuacji zrobi wyrobiony kelner? Oczywiście przeprosi, przyjmie reklamacje, w tej sytuacji nie ma sensu udowadniać kto ma racje, ponieważ racje ma zawsze kontrahent. Krótko mówiąc, kelnerowanie jest sztuką która nam akompaniuje na wielu niezapomnianych uroczystościach, począwszy od chrztu, wesela zakończywszy na innych ma okazję nawet mniej miłych uroczystościach – wypróbuj też sklep gastronomiczny. Kelnerowanie jest jak balet, jaki żąda miesięcy a nawet lat praktyki. Utrzymanie czystości w zakładzie gastronomicznym jest niesłychanie uciążliwe z uwagi na różnorodność występujących zabrudzeń. Sanepid nakłada wielkie wymogi oraz cierpliwie tego dopilnowuje. Sanepid łączy nam się z czymś złym, z figurami nakładającymi doskonałe kary za niedostosowanie się do przepisów, regulaminu.

Niemniej pełnią rolę doradców, starających się pomóc urządzić pracę w sposób pewny oraz nie zagrażający zdrowiu konsumentów. W głównej mierze, zdrowe i smaczne posiłki przyrządzane w kuchni zakładu zależy od jej czystości, i sposobu jej przechowywania. Co jesteśmy w stanie powiedzieć o czystości naczyń? Niezmiernie znaczącym urządzeniem dopomagającym obronić czystość jest zmywarka. Mycie odbywa się w komorze mycia z użyciem płynu. Według uskutecznionych badań, naczynia umyte w zmywarce z trafną chemią wykazują 0 bakterii/cm3 (norma dopuszcza 100 bakterii/cm3), przy czym naczynia myte ręcznie niestety nie zawierają takich efektów. Pamiętajmy też o środkach czystości, myjąco-antybakteryjnych, o myciu podłóg oraz ścian, bo to one są największym magnesem na bakterie.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Prowadzenie osobistej knajpy – na co należy uważać?”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *